20 października uczniowie klas 3a i 3b wybrali się na wycieczkę do Chlebowej Chaty w Górkach Małych. Podczas zajęć poznali życie i pracę naszych przodków, zobaczyli dawne maszyny rolnicze oraz dowiedzieli się, jak powstaje masło, twaróg i miód.
Na początku wszyscy uczestniczyli w ognisku, które dodało energii przed czekającymi atrakcjami. Następnie dzieci miały okazję samodzielnie młócić cepami, formować i piec podpłomyki, które później oczywiście mogły degustować z pysznymi dodatkami – masłem, miodem i smalcem ziołowym, popijając kawę zbożową.
Uczniowie z radością karmili owce i kozy, a także bawili się na starych traktorach, wozach i maszynach rolniczych, co dostarczyło im mnóstwo śmiechu.
To był wyjątkowy dzień! Pełen nie tylko ciekawej historii i tradycji, lecz także wielu zapachów, smaków i dobrej zabawy.





